Powered By Blogger

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΙΛΙΑΔΑ Α 494 – 612

                                    Σκηνές από τον  Όλυμπο
1.       Σκηνές  από  την κατοικία των θεών στον Όλυμπο. Ο  Όμηρος μας  μεταφέρει στον Όλυμπο. Παρουσιάζει  σε  σκηνές τα γεγονότα. Κάθε σκηνή  συμβαίνει σε διαφορετικό χώρο  και σε διαφορετικό σκηνικό. Ακόμη, σε κάθε σκηνή συμμετέχουν   κάποια πρόσωπα. Χωρίστε  την ενότητα  494 –612 σε  σκηνές και δώστε τους στίχους της κάθε σκηνής, τα πρόσωπα και έναν τίτλο ( ερώτηση 1, σελίδα 44)
Στίχοι
 Πρόσωπα που συμμετέχουν
            Τίτλος
















2.       Ο λόγος της Θέτιδας (504-511)Η Θέτιδα κάνει υπαινιγμό για την χάρη προς τον Δία,  τονίζει ότι ο γιος της είναι ολιγοημερότατος και  ατιμασμένος από τον Αγαμέμνονα, διατυπώνει το αίτημά της:  δικαίωσέ τον εσύ τουλάχιστον, δώσε νίκες στους Τρώες, ώσπου οι Αχαιοί να τον δοξάσουν.
Επειδή ο Δίας δεν απαντά τον πιέζει περισσότερο 516-517: θέλω να μάθω αν είμαι η πιο περιφρονημένη  ανάμεσα στους θεούς.

3. Ποια υπόσχεση   έδωσε ο Δίας στη Θέτιδα στους στίχους 525-528 και με ποιον τρόπο την καθησύχασε ότι  η υπόσχεσή του θα  πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε; Ερώτηση 2, σελ. 45
Ο Δίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Θέτιδα. Ένευσε θετικά  για να επικυρώσει την απόφασή του. Η απόφασή του συνοδεύτηκε από σεισμό. 
1.       Πώς  παρουσιάζει ο Όμηρος τον Δία;
Καθισμένος  μόνος στην άκρα κορυφή του Ολύμπου, τα μαύρα φρύδια του χαμήλωσε, έκλινε την κόμη και ο Όλυμπος εσείσθη, εμπρός εις τον πατέρα όλοι οι θεοί σηκωθήκαν, ορθοί τον προϋπάντησαν όλοι.

2.       Η αντίδραση της Ήρας 541-544: είναι καχύποπτη,  μιλάει πειραχτικά στο Δία, εκφράζει παράπονο και κατηγορεί το σύζυγό της  γιατί την  έχει παραμερίσει και δεν την υπολογίζει. Τον κατηγορεί: δολερέ.  Παρόλο που γνωρίζει, υποκρίνεται πως δεν ξέρει με ποια θεά μιλούσε ο Δίας.

3.       Ο Δίας απαντά ήρεμα και συγκρατημένα. Υποστηρίζει το δικαίωμά του να  έχει δικές του σκέψεις. Διπλωματικά  υπόσχεται στην Ήρα πως πρώτη θα μάθει από όλους τους θεούς. Της υποδεικνύει να μην ρωτά. Εμφανίζεται ως εκνευρισμένος σύζυγος.

4.       Η  δεύτερη απάντηση της Ήρας: διαβεβαιώνει τον Δία πως  σέβεται το δικαίωμά του,  αποκαλύπτει ότι τον είδε με τη Θέτιδα να τον ικετεύει, φανερώνει το φόβο της ότι η Θέτιδα τον  ξεπλάνεσε και ότι  ο Δίας αποφάσισε να βλάψει τους Αχαιούς.
5.       Η έκρηξη του Δία: κατηγορεί την Ήρα πως τον παρακολουθεί, της λέει πως δεν θα πετύχει τίποτα, ότι την μισεί,  πως θα κάνει ό,τι του αρέσει,  της υποδεικνεύει να σωπάσει, να υποταχτεί, την απειλεί πως θα την ξυλοκοπήσει. 
6.       Πώς  αντέδρασαν οι άλλοι θεοί στη φιλονικία Δία- Ήρας; τι έκανε ο Ήφαιστος;
Όλοι οι θεοί σιώπησαν στενοχωρημένοι και μόνο ο Ήφαιστος παρενέβη για να βοηθήσει την Ήρα λέγοντας την δική του ιστορία, όταν ο Δίας θύμωσε μαζί του και τον πέταξε από τον Όλυμπο στη Λήμνο, 
7.       Ποιες συμβουλές έδωσε ο Ήφαιστος στην Ήρα; Να υπομείνει, να υποχωρήσει στο Δία, γιατί αυτός είναι πιο ισχυρός και μπορεί να την βλάψει. 

8.       Τα κωμικά στοιχεία στην παρέμβαση του Ηφαίστου: η εικόνα κατά την οποία ο Δίας εκσφενδονίζει τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο και ο Ήφαιστος για μια ημέρα πέφτει ώσπου έπεσε στην Λήμνο.  Ο  Ήφαιστος αν και είναι θεός υπηρετεί τους άλλους θεούς κερνώντας τους κρασί και προκαλώντας τους έτσι γέλια.


9. Αντιστοιχίες της σκηνής στον Όλυμπο με την συνέλευση των Αχαιών(Ερώτηση 3, σελ. 45)

                                                   Ομοιότητες
Ο  Χρύσης ικετεύει τον Αγαμέμνονα
Η  Θέτις  ικετεύει τον Δία
Συγκρούονται ο Αγαμέμνονας με τον Αχιλλέα
Συγκρούονται  ο Δίας με την Ήρα
Οι Αχαιοί δεν πήραν μέρος στη σύγκρουση
Οι θεοί  μένουν αμέτοχοι
Εμφανίζεται ως μεσολαβητής ο Νέστορας
Μεσολαβητής είναι ο  Ήφαιστος
                                                  Διαφορές
Ο Αχιλλέας συγκαλεί τη συνέλευση
Συνηθισμένη συνάντηση των θεών
Ο Αχιλλέας αντιστέκεται στον Αγαμέμνονα
Η Ήρα υποχωρεί στη βούληση του Δία
Μετά τη σύγκρουση ήρθε η οριστική ρήξη
Μετά τη σύγκρουση ήρθε η συμφιλίωση
Η παρέμβαση του Νέστορα δεν έφερε αποτέλεσμα
Η παρέμβαση του Ηφαίστου  έλυσε το πρόβλημα
Η συνέλευση τελείωσε με άσχημο τρόπο
Η  συνάντηση των θεών έληξε με γεύμα και τραγούδι.


 16.  Ανθρώπινα χαρακτηριστικά  των θεών (ερώτηση 5, σελ. 45)
Υπάρχει   ιεραρχία στη διοίκηση: ο βασιλιάς κυβερνά, οι θεοί υπακούουν.
Συγκεντρώνονται σε κοινό τραπέζι, συζητούν, καβγαδίζουν, συμφιλιώνονται, τραγουδούν, χαίρονται.
Ζηλεύουν, είναι καχύποπτοι, οργίζονται, στενοχωριούνται, γενικά έχουν συναισθήματα ανθρώπινα.
Μοιάζουν με  συζύγους  που μαλώνουν και η σύγκρουσή τους οδηγεί στις απειλές για σωματική βία και στο ξυλοδαρμό.
Τρώνε και πίνουν, όπως οι άνθρωποι, αναπαύονται και κοιμούνται.

17. Διαφορές: πίνουν νέκταρ, ζουν στον Όλυμπο, έχουν υπερφυσικές δυνάμεις (ο Ήφαιστος πέφτει από τον Όλυμπο και δεν πεθαίνει, η Ήρα γνωρίζει τι κάνει ο Δίας), οι θεοί είναι αθάνατοι αλλά τραυματίζονται. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου